Font:
Powiększ
A+
Pomniejsz
A-
Kolor:
Kontrast
A
Reset

VIII Powiatowy Konkurs nt. zdrowego żywienia „Zdrowie na talerzu”

Zapraszamy uczniów do udziału w konkursie propagującym ideę zdrowego stylu życia, w tym racjonalnego odżywiania.

Konkurs adresowany jest do klas IV-VI szkół podstawowych z terenu Częstochowy  i Powiatu Częstochowskiego realizujących Program „Trzymaj Formę!”.

Organizatorem konkursu jest Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie.

Zadaniem w konkursie jest skomponowanie przepisu na „zdrową przekąskę Wielkanocną”. Przepis powinien wpisywać się w ramy zbilansowanej diety ucznia.

Etapy konkursu:

- I etap (szkolny) - skomponowanie przepisu na  3 propozycje „zdrowej przekąski Wielkanocnej”

W konkursie udział biorą 2 - osobowe zespoły uczniowskie wraz z jednym opiekunem szkolnym.  Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest opracowanie w formie elektronicznej (Microsoft Office Word) przepisów i dostarczenie ich osobiście lub za pośrednictwem poczty w nieprzekraczalnym terminie do dnia 29 marca 2019 r.

- II etap - wykonanie przepisu w praktyce

Podczas II etapu praktycznego zespoły wyłonione z I etapu konkursu wykonywać będą zgłoszone do konkursu przepisy.  Jury oceniać będzie oryginalność przepisów i ciekawy sposób podania, zawartość składników odżywczych i kalorycznych oraz czytelność i opracowanie graficzne przepisów.                    II etap konkursu (przyrządzanie potraw) oraz uroczysty finał odbędzie się 16 kwietnia 2019 r.              w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie, ul. Worcella 1. Jury przyzna indywidualne nagrody dla uczniów, którzy zajmą I, II i III miejsca w konkursie.

Chęć uczestnictwa oraz prace (wymagane regulaminowo jest przekazanie na nośniku CD) prosimy zgłaszać do psychologa i pedagoga szkolnego.

 

Poniżej załączony jest szczegółowy Regulamin Konkursu. 

  • Wszystkich odwiedzin 84722, Dzisiaj: 35

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2024 | Powered by Quick.Cms | Webmaster by Proste strony internetowe