VIII Powiatowy Konkurs nt. zdrowego żywienia „Zdrowie na talerzu”
VIII Powiatowy Konkurs nt. zdrowego żywienia „Zdrowie na talerzu”
Zapraszamy uczniów do udziału w konkursie propagującym ideę zdrowego stylu życia, w tym racjonalnego odżywiania.
Konkurs adresowany jest do klas IV-VI szkół podstawowych z terenu Częstochowy i Powiatu Częstochowskiego realizujących Program „Trzymaj Formę!”.
Organizatorem konkursu jest Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie.
Zadaniem w konkursie jest skomponowanie przepisu na „zdrową przekąskę Wielkanocną”. Przepis powinien wpisywać się w ramy zbilansowanej diety ucznia.
Etapy konkursu:
- I etap (szkolny) - skomponowanie przepisu na 3 propozycje „zdrowej przekąski Wielkanocnej”
W konkursie udział biorą 2 - osobowe zespoły uczniowskie wraz z jednym opiekunem szkolnym. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest opracowanie w formie elektronicznej (Microsoft Office Word) przepisów i dostarczenie ich osobiście lub za pośrednictwem poczty w nieprzekraczalnym terminie do dnia 29 marca 2019 r.
- II etap - wykonanie przepisu w praktyce
Podczas II etapu praktycznego zespoły wyłonione z I etapu konkursu wykonywać będą zgłoszone do konkursu przepisy. Jury oceniać będzie oryginalność przepisów i ciekawy sposób podania, zawartość składników odżywczych i kalorycznych oraz czytelność i opracowanie graficzne przepisów. II etap konkursu (przyrządzanie potraw) oraz uroczysty finał odbędzie się 16 kwietnia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie, ul. Worcella 1. Jury przyzna indywidualne nagrody dla uczniów, którzy zajmą I, II i III miejsca w konkursie.
Chęć uczestnictwa oraz prace (wymagane regulaminowo jest przekazanie na nośniku CD) prosimy zgłaszać do psychologa i pedagoga szkolnego.
Poniżej załączony jest szczegółowy Regulamin Konkursu.